12/14/2016

Kako ukloniti kamenac i smrad iz veš masine

Rešenje za kamenac i smrad u veš mašini 

kamenac iz veš mašine uklanjanje

Svi se susrećemo sa ovim problemom jer je vodosnadbevanje kod nas uništeno zadnjih 40tak godina i ovo što nam sada dolazi do bojlera, mašine za veš i sudove i što pijemo je prepuno kamenca. 
Sva sreća da smo još i živi.

Šta vam je potrebno kako biste uklonili kamenac i smrad iz mašine za veš (a važi i za ostale mašine)?


Potrebne supstance za uklanjanje smrada:
  • Soda bikarbona
  • So
  • Vinsko sirće

Postupak uklanjanja kamenca i smrada je sledeći:


 Prvo očistite filter pumpe za vodu koji se obično nalazi u donjem desnom uglu veš mašine kad otvorite onaj poklopac. Evo šta smo mi našli jer smo više puta koristili sodu bikarbonu za razbijanje kamenca.

 Kamenac je kao što vidite bio dosta prisutan i nataložen ali upornim doziranjem sode prilikom pranja belog veša uspeli smo da ga eliminišemo. Nataloženi kamenac je razbijen i izbačen a tretman sa sodom i dalje treba nastaviti jer je voda dosta tvrda i loša.
 Jednom u nedelju dana 100 grama sode je maltene besplatna investicija a vek vaše veš mašine će biti mnogo duži i dosta je jeftinije od calgona i drugih sredstva koje reklamiraju.

kamenac iz veš mašine čišćenje

Pošto smo mi u ovoj situaciji imali zadatak da uklonimo i smrad koji se javlja u mašini evo i da vam objasnimo šta smo uradili i koji smo program koristili za pranje.
Mi smo u ovom slučaju koristili program na 95 stepeni i to pranje sa funkcijom štednje za pola mašine jer inače nismo ništa ni stavili u veš mašinu. Naravno sve ovo bez centrifuge jer nema veša da bi radila. 
 Ako ovo radite danju možete da uštedite i vreme i struju tako što ubacite vrelu vodu iz bojlera kako bi i grejač veš mašine manje radio. 

pranje sodom bikarbonom i sirćetom mašine za veš od kamenca

Kada to sve uradite onda u veš mašinu ubacite 100 do 200 grama sode bikarbone, šaku kuhinjske soli i čašu vinskog sirćeta i pustite program na mašini da radi.

sodom bikarbonom i sirćetom čišćenje veš mašine

Nemoj da se začudite kada počne da peni mnogo kao na ovoj slici ispod, to je zbog sirćeta i zaostalog praška i ne škodi mašini samo joj koristi da ukloni smrad i da očisti vitalne delove veš mašine.

pranjeveš mašine sodom bikarbonom i sirćetom

Po završetku programa otvorite vrata mašine i vidite razliku u mirisu. Naša mašina je ostala bez smrada i bez kamenca a sve to zahvaljujući najjeftinijim sredstvima koje imate u svakoj radnji. 




Za kraj da vam napomenem da je redovna upotreba poželjna i to je moj savet vama ako hoćete da produžite vek veš mašine a pogotovu grejača i gumenih delova koji najviše stradaju od kamenca.
Možete jednom mesečno odraditi baš ovaj postupak a što se tiče dodavanja sode bikarbone i soli to možete pri svakom pranju belog veša.
Sodabikarbona će još doprineti pranju belog veša a so služi da omekša vodu. tako da po nekih 50 - 100 grama i soli i sode slobodno ubacite.
Pročitajte i članak o tome "Kako očistiti filter veš mašine".
Kako ukloniti kamenac i smrad iz veš masine М 5 of 5
Rešenje za kamenac i smrad u veš mašini  Svi se susrećemo sa ovim problemom jer je vodosnadbevanje kod nas uništeno zadnjih 40tak go...

1 коментар :

Анониман је рекао...

Pogrešno je istovreneno staviti sodu i kiselinu u veš mašinu. U međusobnoj reakciji soda će neutralisati kiselinu i ona neće moći da rastvara kamenac. HEMIČAR.