4/17/2017

Sema zvezda trougao - šema objašnjenje komande

Zvezda trougao veza i komandna šema

Evo, kao što sam napomenuo u predhodnom članku o vezi motora u zvezdu i trougao, u ovom članku ću vam dati šemu komande i objasniti kako ona radi.

šema komande zvezda trougao

Kao što se vidi sa šeme od elemenata automatike imate pored tri kontaktora i jedan vremenski relej.
Kad uvećate sliku videćete da se pri startu komandnog prekidača KP dovodi komandni signal direktno na špulnu prvog kontaktora K1 i na špulnu vremenskog releja VR1 pri čemu on počinje da odbrojava zadato vreme.
Pošto vremenski rele ima NC kontakt preko tog kontakta smo komandni signal odveli i na špulnu kontaktora K3. 

NC je skracenica-akronim od engleskog Normal Closed ili normalno zatvoren kontakt. Normalno se smatra situacija kada VR nije aktiviran ili situacija bez napona.

 Tako da kada startujete prekidač komande vi aktivirate kontaktor K1 i K3 odnosno motor startuje u vezi Zvezda. Vidi energetsku šemu u članku "Zvezda trougao veza i energetska šema".

Kad vremenski rele izvrsi zadato odbrojavanje (npr 6 sekundi) on otvori svoj NC kontakt, pri čemu prekine komandu za kontaktor K3, i zatvori svoj radni kontakt pri čemu aktivira špulnu kontaktora K2. Tako motor pređe iz veze u zvezdu u vezu trougao i u pun režim rada.

E sad vidite da na toj komandnoj liniji ka špulni K2 postoji još i neki kontakt sa kontaktora K3?! To je takozvana zaštita a sam kontakt je NC kontakt sa kontaktora K3 ili ako ne postoji na samom kontaktoru doda se nadogradnja sa NC kontaktom.
 To znači da signal za start kontaktora K2 dolazi do špulne samo ako je kontaktor K3 isključen!
Normalno pitate se zašto je to potrebno a odgovor je čista preventiva od mogućeg kratkog spoja u slučaju da nekako kontaktor K3 zakaže i zalepi kontakte. 
Tada bi se desilo da, ako nema ovog kontakta, vremenski rele aktivira i špulnu K2 i samim tim bi nastao kratak spoj izmedju tri faza što u industriji nije bezazlezna stvar i može da napravi veću materijalnu štetu.
 Ako se opet pitate zašto se stavlja zaštita na kontaktor K3 odgovor je jednostavan a to je zato što baš K3 i pravi čvorište kako bi kratkospojio namotaje motora u zvezdu.

Gašenjem KP prekidača vi gasite kompletnu automatiku i motor.

NAPOMENA: Ovo je prosta šema koja se može kombinovati na mnogo načina u zavisnosti od potrebe i cilj članka je čisto pojašnjavanje principa rada automatike.


Sema zvezda trougao - šema objašnjenje komande М 5 of 5
Zvezda trougao veza i komandna šema Evo, kao što sam napomenuo u predhodnom članku o vezi motora u zvezdu i trougao, u ovom članku ću va...

Нема коментара :