4/30/2016

Full gauge PCT-400Ri plus (full gejdž) uputstvo i primena


Full Gauge PCT-400Ri plus opis i uputstvo

full gauge PCT-400Ri plus opis

 Full gauge iliti full gejdž je specijalizovani mikrokontroler i najviše se primenjuje u rashladnoj tehnici za kontrolu rada kompresora i ostalih elemenata u odnosu na zadate temperature ili pritiske.
 Postoji više verzija ovih kontrolera a najčešće se koriste tipovi PCT-400Ri plus i PTC-900Ri.
 PCT-400Ri full gauge koristi sondu za merenje pritiska na usisu ili potisu cevovoda dok full gejdž PTC-900Ri koristi sonde kojima se meri temperatura ambijenta i temperatura u lamelama isparivača i na osnovu njih vrši kontrolu rada sistema.
U ovom članku možete i pročitati više o Full gauge 900ri clock kontroleru.



 U ovom članku ću detaljnije opisati  full gauge PCT-400Ri plus a u sledećem PTC-900Ri.
PCT-400Ri plus

1. Opis

PCT-400Ri i  PCT-400Ri plus su regulatori pritiska koji se koriste u rashladnim sistemima gde je potrebna kontrola nad usisnim i potisnim vodovima. Rade i u paru i moguće je kontrolisati do četiri ventilatora i četiri kompresora u isto vreme. Preko daljinske komunikacije između usisnog i potisnog
regulatora, moguće je dobiti precizniju kontrolu procesa.
 Sa svojih četiri izlaznih prekidača za regulaciju rada kompresora i sa daljinskom komunikacijom, omogućuje dobru kontrolu pritiska na potisu i eventualno gašenje usled alarma. 
Zbog svoje dobre konstrukcije i unapred definisane mogućnosti za kontrolu izlaza PCT-400Ri plus je moguće konfigurisati da preko svojih četiri izlaza upravlja kompresorima na tri načina: 
 - linearno, pri čemu će po potrebi startovati jedan po jedan kompresor
 - rotacijski, pri čemu će startovati kompresore u zavisnosti od toga koliko je koji radio
 - prema kapacitetu, pri čemu će startovati kompresore u zavisnosti od ručno unetih vrednosti za svaki izlaz
 Preko serijskog porta RS-485 omogućena je komunikacija sa softverom što čini njegovu kontrolu još jednostavnijom i bržom.

2. Primena

Primenjuje se za kontrolu kompresora i ventilatora u rashladnim sistemima a može se primeniti i na drugim sličnim projektima gde je potrebna kontrola pritiska.

3. Tehničke specifikacije

- Ulazni napon: 12v
- Kontrolni pritisak: 0 do 100 psi/ 0 do 6.9 bara koristeći SB49-100V sondu
                                 0 do 500psi/0 do 34.4 bara koristeći SB49-500V sondu
- Preciznost: 1psi/0.1 bar
- Maksimalna struja na izlazima: 5A/250Vac
- Dimenzije uređaja: 71×28×71mm
- Radna temperatura: 0 do 50 C
- Radna temperatura sonde: -40 do 125 C
- Operativna vlažnost: 10 do 90% bez kondenzacije
- Kontrolni izlazi: 4 izlaza za kontrolu i jedan za alarm 

4. Konfiguracija

Pažnja
Prvo je potrebno podesiti mernu jedinicu za rad  (tačka 7.) i vrstu pressostata (tačka 8.) sa kojim želite raditi. 
Vrlo je važno odabrati te vrednosti i sačuvati svoju konfiguraciju, ako to ne učinite uredjaj će ostati na fabričkim podešavanjima.
Posle ovoga ste spremni za odabir početnog pritiska za regulaciju ili Setpoint.

4.1  Kontrola početnog pritiska (Setpoint)
 Za promenu početnog pritiska regulacije uradite sledeće:
 Pritisnite "SET" na 2 sekunde dok se ne pojavi "set" na displeju i pusti ga nakon toga. Pojaviće se fabrički unešena vrednost 
a vi to možete menjati tasterima "gore" i "dole" na samom uredjaju i tako naštelovati vrednost koju želite npr. 9 bara i kada to uradite opet pritisnite "SET" na uredjaju kako bi vrednost ostala memorisana.

4.2 Ulazak u MENI uredjaja i podešavanje funkcija
 Za ulazak u meni potrebno je odjednom pritisnuti "gore" i "dole" tastere i držati ih 2 sekunde dok se ne pojavi
 "FUN" na displeju i kada se to pojavi pustite tastere a na ekranu će se pojaviti "FOI" zatim nakratko pritisnite "SET" dugme i unesite kod "123" tako što ćete držati dugme "gore" i kad unesete "123"
opet pritisnite "SET" dugme kako bi potvrdili.
 Kada ovo uradite omogućiće vam se da unosite izmene u fabričkim podešavanjima za raznorazne opcije što ćete videti u narednoj tabeli. 
Tasterima "gore" i "dole" ćete moći da idete sa funkcije na funkciju od F01 do F27 pa po odabiru neke od tih funkcija opet idete na "SET" taster kako bi promenili vrednost i nakon promene opet
na "SET" da to i sačuvate.
 Uvek možete naknadno promeniti bilo koju funkciju na ovaj način i podesiti kompletan uredjaj po svojoj volji.

 4.3 Tabela sa parametrima

function value PCT-400Ri


 4.4 Opis parametara

 "F01" Access code - parametar za unos pristupnog koda "123" koga je neophodno uneti ukoliko želite menjati definisane vrednosti a ne morate ga unositi ukoliko samo želite pregledati postojeće vrednosti.

 "F02" Indication offset - omogućuje podešavenje odstupanja vrednosti sonde u ondosu na stvarne vrednosti i ukoliko odstupanje postoji to možete regulisati.

 "F03" Control differential (hysteresis) - ovo je parametar za podešavanje raspona pritiska u kom se trebaju aktivirati odredjeni izlazi to jest etape u radu kompresora. Broj izlaza koji će se aktivirati zavise od predhodno podešenih parametara za funkciju f12 (broj etapa ili faza rada) i f13 (izabrani mod rada npr. linearni).

 "F04" Minimum setpoint allowed for the end user - služi za podešavanje minimalnog polaznog pritiska koji se može definisati tasterom "SET" kako kontrolni radnik ne bi mogao podesiti polazni pritisak mnogo niži od potrebnog.

 "F05" Maximum setpoint allowed for the end user - služi za podešavanje maksimalnog polaznog pritiska koji se može definisati tasterom "SET" kako kontrolni radnik ne bi mogao podesiti polazni pritisak mnogo veći od potrebnog.

 "F06" Low pressure alarm - služi za podešavanje vrednosti pritiska koji će startovati alarm niskog pritiska
 "F07" High pressure alarm - služi za podešavanje vrednosti pritiska koji će startovati alarm visokog pritiska

 "F08" Automatic rearm after alarm - ova opcija služi za definisanje kako će se kontroler ponašati posle upaljenog alarma kada se vrednosti vrate u normalni opseg:
 "0" zahteva ručno startovanje čak i ako se daljinski deaktivira alarm
 "1" moguće je samo jedno automatsko vraćanje u normalan rad
 "2" moguće je dva puta automasko vraćanje u normalan rad
 "3" moguće je tri puta automasko vraćanje u normalan rad
 "4" uredjaj će se uvek automatski startovati nakon alarma

 "F09" Startup delay (activation) - vreme potrebno da uredjaj krene u rad posle startovanja bez obzira da li startuje alarm ili neki radni mod.

 "F10" Time for blocking the alarm - ovde podešavate vreme za koje će uredjaj blokirati alarm iako je kontrolno stanje alarmantno. Ovo blokira odbrojavanje vremena starta uredjaja kada se završi vreme potrebno da uredjaj krene u rad "F09"

 "F11" Delay for proving alarm situation - ovo vreme omogućava balans granice podešene za paljenje alarma kako se alarm ne bi odmah upalio a zatim posle vrlo kratkog vremena da se sam pritisak vrati u normalan okvir i kako bi se izbeglo blokiranje uredjaja čim dođe u zonu alarma. Ovim vremenom podešavate koliko dugo je potrebno da sistem bude u alarmantnom stanju kako bi se alarm upalio.

 "F12" Number of stages - ovim podešavate broj etapa za kontrolu u radu sistema od 1 do 4

 "F13" Operating mode for stages - ovim podešavate metodu kojom će se etape rada aktivirati:
 "0" birate za linearni mod pri čemu će kontroler aktivirati jedan po jedan izlaz redno u zavisnosti od toga koliko je pritisak porastao u zavisnosti od polaznog pritiska i definisane hisereze "F03" kao i prema definisanom broju etapa iliti faza "f12"
 Ako ste recimo definisali polazni pritisak 8 bara (setpoint) a raspon histereze 4 i broj etapa na 4 onda će kotroler paliti jedan po jedan izlaz i to na 9 bara prvi, 10 drugi, 11 treći i  12 četvrti dok će u kontra smeru u zavisnosti od padanja pritiska u sistemu gasiti četvrti na 11, treći na 10, drugi na 9 i prvi na 8 bara. 
Ukoliko recimo promentie da je sve isto a histerezu postavite na 2 onda raspored paljenja ide 8.5 prvi, 9 drugi, 9.5 treći i 10 četvrti izlaz itd.

 "1" birate za rotacioni mod pri čemu će kontroler paliti odredjene izlaze u zavisnosti od toga koliko je koji bio u funkciji do tada i na taj način će balansirati opterećenje izmedju uređaja koji su radili i onih koji nisu kako bi i sami bili rasterećeni. Primera radi ako imate četiri kompresora koji bi u linearnom modu uvek krenuli od prvog do poslednjen pri čemu bi najviše bio opterećen prvi u rotacionom modu se to ne bi desilo već bi ako je predhodno radio samo prvi pri sledećem startu bi krenuo jedan od preostalih koji nije radio.

 "2" birate za mod kapaciteta pri čemu se odredjeni uredjaji startuju u zavisnosti od parametara koji ste uneli za svaki izlaz F14-F17. Kako bi broj etapa i dalje igrao ulogu ukupan zbir opterećenja koji ste podesili u parametrima od F14-F17 za svaki izlaz mora biti 100%.
 Aktivacija pojedinih etapa prema pritisku će se vršiti kalkulaciom vrednosti koje ste podesili za svaki izlaz pri čemu se histereza deli sa 100% i u zavisnosti od pritiska uredjaj sam kalkuliše koji će izlaz zatvoriti ili koju kombinaciju izlaza. Ovo je zgodno ukoliko želite da npr. neki od postojeća četiri kompresora opteretite više a neki manje (ukoliko nisu isti pa je neki od njih jače snage recimo) onda vi za svaki izlaz odredite opterećenje u procentima recimo 10% za C1, 20% za C2, 30% za C3 i 40% za C4.
 Deleći postojeću razliku pritiska u odnosu na polazni pritisak i definisane histereze ukoliko je pritisak porastao za recimo 10% radiće samo C1. Na 20% samo C2, na 30% samo C3 ili C1+C2, na 50% ili C4+C1 ili C2+C3, na 70% C4+C3 i tako dalje.

 "F14" Capacity of the compressor/stage 1 - ovom funkcijom podešavate opterećenje prvog kompresora ili etape i vrednost je u procentima od 0 do 100

 "F15" Capacity of the compressor/stage 2 - ovom funkcijom podešavate opterećenje drugog kompresora ili etape i vrednost je u procentima od 0 do 100

 "F16" Capacity of the compressor/stage 3 - ovom funkcijom podešavate opterećenje trećed kompresora ili etape i vrednost je u procentima od 0 do 100

 "F17" Capacity of the compressor/stage 4 - ovom funkcijom podešavate opterećenje četvrtog kompresora ili etape i vrednost je u procentima od 0 do 100

 "F18" Output state when sensor error is detected - ovde konfigurišete kako će se ponašati izlazi kontrolera kada je sonda uredjaja u kvaru. To možete uraditi prema priloženoj tabeli:
function value PCT-400Ri plus


 "F19" Minimum time between activation of two different stages - ovde podešavate vreme koje mora proći pre aktivacije naredne faze ili izlaza iz kontrolera. To je korisno kako bi se izbegla kratkotrajna uključenja i isključenja pri čemu bi se samo opteretio električni sistem.

 "F20" Minimum time between deactivation of two different stages - ovde podešavate vreme koje mora proći pre deaktivacije naredne faze ili izlaza iz kontrolera. To je korisno kako bi se izbegla kratkotrajna uključenja i isključenja pri čemu bi se samo opteretio električni sistem.

 "F21" Minimum time of stage activated - ovde podešavate minimalno vreme u kome će raditi bilo koja faza/izlaz rada nakon uključenja.

 "F22" Minimum time of stage deactivated - ovde podešavate minimalno vreme koje mora proći pre nego se isti izlaz/faza ponovo uključi

 "F23" Maximum operating time between maintenances of the satge 1 - ovde podešavate maksimalno vreme rada faze/izlaza 1

 "F24" Maximum operating time between maintenances of the satge 2 - ovde podešavate maksimalno vreme rada faze/izlaza 2

 "F25" Maximum operating time between maintenances of the satge 3 - ovde podešavate maksimalno vreme rada faze/izlaza 3

 "F26" Maximum operating time between maintenances of the satge 4 - ovde podešavate maksimalno vreme rada faze/izlaza 4

 "F27" Address of the equipment on the network RS-485 (serial communication) - ovde podešavate mrežnu adresu za komunikaciju uređaja sa SITRAD softwerom. NAPOMENA: Na isoj mreži ne možete da stavite iste vrednosti za više uredjaja.

5. Funkcije za pristup operatera na uredjaju

5.1 Pregled minimalnih i maksimalnih pritisaka
 Pritiskom na dugme "gore" možete videti minimalne i maksimalne pritiske izmerene sondom. Ako držite to dugme duže vrednosti će biti resetovane.

5.2 Pregled vremena ukupnog rada uredjaja
 Pritiskom na dugme "dole" možete videti koliko je sata radio/la bilo koji izlaz/faza na kontroleru. Na uredjaju ćete videti vreme rada za svaku fazu/izlaz ponaosob.

5.3 Manuelno isključivanje alarma
 Ako se alarm aktivirao daljinski preko softwera na displeju će stajati "PH1" i vi ga morate ručno isključiti. Za ovo je potrebno da se i sam pritisak vrati u normalnim granicama a vi trebate simultano pritisnuti dugmiće "gore" i "SET" na kontroleru dok se na displeju ne pojavi "rEA" posle čega će 400Ri plus  krenuti sa normalnim radom.
 Ako je pritisak i dalje iznad normale onda 400Ri plus neće dozvoliti isključenje alarma i na displeju će izbaciti "---".
 5.4 Restartovanje alarma
 U slučaju da se bilo koji od alarma neočekivano aktivirao vi ga možete restartovati ako što ćete pritisnuti dugmiće "dole" i "SET"  i držati ih četiri sekunde.
 Na displeju će se pojaviti "rST" i alarm će biti prekinut.

Full gauge PCT-400Ri plus (full gejdž) uputstvo i primena М 5 of 5
Full Gauge PCT-400Ri plus opis i uputstvo  Full gauge iliti full gejdž je specijalizovani mikrokontroler i najviše se primenjuje u ...

Нема коментара :